Møt vår nye kollega Mayeline

I november ble Mayeline De Los Santos-Vollan ansatt som partner- og råvareansvarlig hos oss i Fairtrade Norge. Hun har bakgrunn fra hotell- og servicenæringen som Food & Beverages Manager og en mastergrad i internasjonale relasjoner fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Hva er dine hjertesaker?

Jeg er spesielt interessert i hvordan handel kan bidra til utvikling i land hvor ikke alle har samme muligheter som i den vestlige verden. Gjennom tidligere arbeid og utdannelse har jeg sett at det ikke alltid er like mye fokus på hvor råvarer kommer fra, og om de som har bidratt i produksjonen har det bra.

Du har en spennende bakgrunn og variert kompetanse, kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg kommer opprinnelig fra Dominikanske Republikk, men har bodd ni år i Norge. Jeg er gift, og er mor til tvillingjenter på fem år. Jeg har en Bachelors i Hotels and Business Management fra universitetet i hjemlandet mitt, og en Masters of Science i International Relations fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitetet, (NMBU).

Jeg har på nært hold sett både utfordringer og muligheter i et utviklingsland. Besteforeldrene mine på min farsside var veldig fattige. Pappa gikk ofte sulten da han var liten, men gjennom utdanning i militæret bygde han en karriere og ble senere advokat. Det var derfor viktig at alle i familien fikk et forhold til hvor store forskjeller det er i verden og hvor viktig det er at fattige får en mulighet.

Hva ser du som den viktigste verdien av arbeidet du nå er en del av?

Gjennom Fairtrade får bønder, arbeidere og produsenter et større handlingsrom, fordi de får en bedre pris for varene sine. Jeg har selv opplevd hvor viktig det er at noen får en mulighet til å skape noe selv, og jeg vil derfor bidra gjennom denne jobben til at flest mulig skal få den muligheten. Det at Fairtrade i tillegg er en organisasjon som ikke baserer seg på utviklingshjelp, men er kommersielt drevet gjennom verdikjeden gjør den mer bærekraftig over tid.

Hvilke råvarer skal du ha et spesielt fokus på?

Jeg har ansvar for råvarene blomster, vin og juice. I tillegg skal jeg jobbe med hotell, restaurant og catering (HoReCa). Da er det også naturlig at jeg fokuserer på arbeidstakerrettigheter, kvinner og likestilling. Det er relevante fagområder innen de råvarene jeg skal jobbe med.

Basert på den korte tiden du har jobbet hos oss, kan du fortelle litt om hvordan det var å komme inn i teamet hos Fairtrade Norge?

Teamet har tatt meg veldig godt imot og jeg føler meg allerede som et fullverdig medlem. Det er en spennende kombinasjon av flere års erfaring med Fairtrade og nyere tilskudd, sånn som meg. Alle er svært engasjerte i jobben sin og er svært kunnskapsrike innenfor sine respektive områder. Det er stor grad av positivitet og åpenhet i teamet hvor alle jobber mot samme mål og hjelper hverandre. Jeg håper jeg både kan lære fra resten av teamet og tilføre noe nytt.

Hva er dine tips til hvordan man kan bidra til en mer rettferdig handel (verden)?

For forbrukere er det viktig å ha et forhold til hvor produkter kommer fra og hvordan verdikjeden ser ut. Jeg har full forståelse for at det kan være utfordrende i en travel hverdag og det er derfor sertifiseringer som Fairtrade er viktig slik at jobben kan forenkles. Det er økt fokus på bærekraft og etisk handel i samfunnet generelt og det er viktig at Fairtrade lar samarbeidspartnere ta del i denne trenden ved å distribuere varer med høy kvalitet og som er sertifiserte.

Personlig så mener jeg at forbrukere flest er bevisste og ønsker å ta bærekraftige valg så lenge beslutningsprosessen gjøres så enkel som mulig for dem.

Hva er det viktigste budskapet?du ønsker å spre videre?

Tenk på dem som sørger for at du får gode produkter og råvarer. Kjøper du produkter fra Fairtrade Norge sine samarbeidspartnere så er du sikker på at bønder, arbeidere og produsenter får det litt bedre. Da er du med på å gjøre en forskjell.

Du har ansvar for blomster, og nå som det snart er jul, fortell litt mer om den spennende bakgrunnen til julestjernen

Blomster er viktig for å skape den rette julestemningen, og røde julestjerne er den aller mest populære juleblomsten gjennom nordmenn. Blomster har en forskjellig betydning for alle, for noen bringer de frem minner og julestemning, for andre blir det ikke jul uten tradisjonell julepynt som julestjerner.
Hos mester Grønn er alle julestjerner Fairtrade-sertifisert, og 8 av 10 julestjerner de selger er røde, med unntak av minijulestjerner. I tillegg finnes det nye farger og sorter som f.eks. hvitt, burgunder, aprikos og rosa.
Julestjernen har også sin egen dag 12. desember. Men det viktigste er hva julestjerner kan bidra til. Det norske salget av Fairtrade-merkede julestjerner, bringer 500 ugandiske arbeidere et skritt nærmere levelønn. Levelønn er en lønn som gjør det mulig å dekke alle nødvendige utgifter til mat, husly, helsetjenester, utdanning, pensjon og andre grunnleggende behov som trengs for å leve et godt liv.

Og helt til slutt: En skikkelig bonus med å ha deg som kollega Mayeline, du er jo også utdannet kokk! Har du funnet en oppskrift du vil dele med oss?

Fairtrade Smoothie:

Ingredienser:
1 frossen Fairtrade-merket banan
2 ss Fairtrade-merket sjokolade (i biter, ikke for mørk)
3 dl kokosmelk (legg til mer om du ønsker)
1 ts peanøttsmør
Ta alle ingredienser i en blender. Enjoy!