Månedens lisenstaker - Dyreparken

Kristiansand Dyrepark AS inngikk et samarbeid med Fairtrade i 2019, og har lansert en kolleksjon med barneklær i økologisk Fairtrade-bomull. Dyreparken er blant annet kjent for sitt fokus på dyrevelferd, og har de siste årene jobbet med å gjøre produktene sine mer bærekraftig. Ved å velge Fairtrade-bomull er de med på å skape mer rettferdige handelsvilkår for bomullsbønder. Vi stilte Tove Trydal, produktutvikler for Kristiansand Dyrepark AS, noen spørsmål om samarbeidet med Fairtrade, rettferdig handel og dagens situasjon.

Kan du fortelle oss litt om hvordan samarbeidet med Fairtrade startet?

Dyreparken hadde som mål å gjøre produktene våre mer bærekraftig. I den forbindelse satt vi gang en større prosess, der vi undersøkte hvilke kriterier som er nødvendig for å sikre bærekraftige produkter, og en mer skånsom produksjon. Dette var både komplisert og uoversiktlig å finne ut av, da det er mange ulike meninger og hensyn å ta innenfor dette området. Vi bestemte oss derfor for å finne en samarbeidspartner, og etter å ha undersøkt flere ulike, falt valget på Fairtrade Norge.

Hvorfor falt valget på Fairtrade og hvorfor er det viktig for dere å samarbeide med Fairtrade?

For oss var det viktig å samarbeide med en aktør som har lang erfaring og kompetanse på området. Jeg likte spesielt godt at man i Fairtrade-systemet ikke bare jobber med bærekraftig produksjon, men også stiller krav til rettferdige- og anstendige arbeidsforhold. Det er betryggende å vite at Fairtrade setter tydelige standarder som produsentene må følge, og at det kontinuerlig jobbes med opplæring i økologisk bomulls-dyrking. Det var også viktig for oss at bomullen er sporbar, og at det er en sertifiseringsordning som stiler krav til alle leddene i verdikjeden. Dette gir en trygghet, spesielt for en liten aktør som oss, da det ville vært helt umulig å være ansvarlig for- og sjekke alle disse forholdene selv.

Dere viser stort ansvar og engasjement for rettferdig handel, hvordan involverer dere kundene deres på denne reisen? Hvilken respons får dere fra kunder og andre samarbeidspartnere?

Vi har fått veldig positive tilbakemeldinger på produktene våre. Vi merker at det er en større bevissthet og forventning om at kundene er trygge på hvordan, og under hvilke forhold, klærne er produsert. Dyreparken er kjent for å sette fokus på dyrevelferd og er en aktiv partner innenfor dette feltet. Nå ønsker vi også å rette fokus på bærekraft knyttet til produktene vi selger i parken. I første omgang har vi lansert en serie med barneklær i økologisk Fairtrade-bomull, i design inspirert av Thorbjørn Egner sine karakterer.

Det finnes fortsatt et stort potensial for Fairtrade i det norske markedet. Hvorfor bør andre følge deres eksempel?

I prinsippet mener jeg ingen klær bør kjøpes med mindre vi er trygge på hvordan de er produsert, og at alle involverte parter i produksjonen har anstendige arbeidsforhold. Jeg håper dette er malen for fremtiden, og at billig mote blir erstattet med en bærekraftig- og rettferdig mote. Jeg føler utviklingen går i riktig retning, der disse verdiene har fått større oppmerksomhet.

Covid-19: Hvordan påvirker pandemien din bedrift og handel med produksjon i utviklingsland?

Covid-19 har vist hvor avhengig vi er av internasjonal handel. Vi har fått store forsinkelser til denne sesongen, og vi er selvfølgelig bekymret for hvilke langvarige ringvirkninger dette vil ha for allerede sårbare arbeidere og produsenter.