Fairtrade og mester grønn feirer 15 år med felles mål

Siden vårt samarbeid startet i 2005 har Mester Grønn utmerket seg i sin innsats og betydning for Fairtrade. De har gjennom sitt arbeid og sterke fokus på bærekraftig handel bidratt til trygge arbeidsplasser for tusenvis av arbeidere i Øst-Afrika.

Mester Grønn ble etablert i 1983 av brødrene Ola og Erling Ølstad, med ønske om å spre hverdagsglede med sine blomster. Det startet med en enkel blomsterbutikk på Herkules kjøpesenter i Skien, men har med tiden utviklet seg til en bedrift med 100 blomsterbutikker rundt omkring i landet, med over 1400 ansatte.

I anledningen markeringen av 15-årssamarbeid, har vi stilt Mester Grønn noen spørsmål om deres tanker rundt samfunnsansvar, om deres samarbeid med Fairtrade og hvordan deres arbeid påvirkes av Covid-19.

 

Kan dere fortelle litt om hvordan samarbeidet med Fairtrade startet?

Mester Grønn startet å handle med farmer i Tanzania tilbake til 1999. Vi har alltid hatt et nært forhold til våre produsenter, og det var derfor helt naturlig at vi også besøkte de afrikanske leverandørene. Den første turen til Afrika gjorde dypt inntrykk på alle måter. Mester Grønns visjon er å skape glede i alle hjem. Vi var på ingen måte stolte av den industrien vi var en del av, og derfor var det å finne frem til farmer som representerte samme verdigrunnlag som oss, særdeles viktig. Flere europeiske selskaper opplevde arbeidsforholdene, helse, miljøsikkerhet og kvinners rettigheter som utfordrende, og farmene så også behovet for å rydde opp. Farmenes egen organisasjon startet en sertifiseringsprosess tidlig på 2000-tallet, så kom Max Havelaar, og ut derfra Fairtrade.

Det positive er at farmene vi startet opp med i 1999 var blant de aller første som ble sertifisert, og de er fortsatt viktige leverandører i 2020. Dette viser at kommunikasjon, tett kontakt, trygghet og tillit, skaper viktig merverdi og gode produkter. I dag er alle Mester Grønn sine afrikanske leverandører Fairtrade-sertifisert, og vi er Norges største importør av Fairtrade-merkede blomster.

 

Hvorfor falt valget på Fairtrade og hvorfor er det viktig for Mester Grønn å samarbeide med Fairtrade?

Jordbruk er det mest effektive midlet for å få mennesker ut av fattigdom. Hvis gården er Fairtrade-sertifisert, sikres både bærekraft og mest mulig anstendige arbeidsforhold. En Fairtrade-merket vare sørger ikke bare for gode produksjons- og arbeidsforhold, men også et bidrag til Fairtrade- premium som går til fagorganisasjonen på gården. Fairtrade- premium skal brukes på tiltak som bidrar til fellesskapet i området gården er lokalisert – som til barnehager, skole, helse og vann. Fra Norge overføres det årlig mange millioner kroner i Fairtrade- premium. Dette vil Mester Grønn bidra til, og derfor er det viktig for oss å samarbeide med Fairtrade.

 

Dere viser et stort ansvar og engasjement for rettferdig handel, hvordan involverer dere kundene deres på denne reisen? Hvilken respons får dere fra kunder og andre samarbeidspartnere?

Det viktigste vi gjør for at kunden skal velge Fairtrade, er å ha et stort utvalg av kommersielle og konkurransedyktige produkter som kundene får lyst til å kjøpe. I dag har vi et stort utvalg av forskjellige Fairtrade-merkede blomster i sortimentet vårt, som hodenellik, grennellik, krysantemum, alstromeria, brudeslør, eringyum og grenroser i vår populære 3for2 kampanje, som har blitt godt mottatt av kundene våre.

Tydelig Fairtrade-merking på emballasje og plakatering gir kundene muligheten til å ta et bevisst valg. Fairtrade-sertifiserte råvarer er fullt sporbare gjennom hele verdikjeden, og en kode på emballasjen gir kundene mulighet til å spore blomstene tilbake til gårdene de kommer fra.

I tillegg til å ha et stort utvalg av Fairtrade-merkede blomster i butikkene våre gjennom hele året, har vi egne kampanjeuker der vi har ekstra fokus på å informere kundene våre om Fairtrade, både i butikk, nyhetsbrev og i sosiale kanaler. Stolte og engasjerte ansatte deler Fairtrade-historien i møte med kundene. Vi ser også at kommunene nå tydelig etterspør sertifiserte produkter, og etikk står høyt når det gjelder kriteria for valg av produkter.

 

Det finnes fortsatt et stort potensial for Fairtrade i det norske markedet. Hvorfor bør andre følge deres eksempel?

Flyktningeleirene i Europa er der fordi mennesker søker å komme seg ut av en situasjon, et liv der de ikke ser noe fremtid, hvor det i tillegg ofte er geriljaorganisasjoner, krig, sult og nød som tvinger mennesker på flukt. Fairtrade bidrar til barnehager, skole, utdanning og trygge, gode jobber – det vil si en fremtid. Ved å ta klare valg når vi handler, bidrar vi til å overføre litt av verdiene, mulighetene og tryggheten vi har i Norge, til arbeidstakere i fattige land.

Covid-19: Hvordan påvirker pandemien deres bedrift og handel med produksjon i utviklingsland?

Mester Grønn har klart å holde butikkene våre åpne helt siden utbruddet av Covid-19. Det har vært utfordrende, og fokus har vært på ansatte og kunders sikkerhet. Vi fortsetter å gjøre det vi kan for å holde smitterisikoen så lav som mulig.

Koronakrisen har vist at det er helt nødvendig innenfor de fleste bransjer å ha norsk produksjon og verdiskapning. Det betyr ikke at alt må produseres i Norge. Hvis naturgitte forhold gir positiv klimaeffekt, god kvalitet og mange jobber, bør de fattigste landene i sør ha et fortrinn og være et førstevalg i vår handlekurv.

På en uke mister 30.000 arbeidere i den kenyanske blomsterindustrien arbeidet sitt. Det betyr at mange familier ikke lenger kan forsørges. Med koronaviruset kollapset hele det europeiske blomstermarkedet og så langt er det i hovedsak gårder som leverer til den store blomsterauksjonen i Aalsmeer som er stengt.

Samtidig rammes Kenya og Etiopia, som er de to store blomsterproduserende landene i Øst-Afrika, av stengt flytrafikk. Turistnæringen og store næringer stenges som følge av dette. Dette er total katastrofe for to land med ca. 150 millioner mennesker. To land som sakte men sikkert var på vei ut av fattigdom. Det som nå skjer skåner ingen. Sikkerhetsnett fra staten er utenkelig. Håpløsheten råder. Tro eller ikke tro, det er sterkt når en representant for en av våre samarbeidsfarmer ringer og forteller at en ordre fra Mester Grønn utløser feststemning, salmesang og lovprising av gud.

Ansvar for menneskene, i gartnernæringer i Norge og i Øst-Afrika er med å forsterke det samfunnsoppdraget Mester Grønn har. Derfor holder vi åpent. Vi vet at vi i Øst-Afrika alene sysselsetter direkte og indirekte 5000 mennesker under normale forhold. Vi klarer å løfte volum av blomster ut av norske gartnerier så vi fortsatt kan ha en gartnernæring i Norge. Vi skaper glede i norske hjem fordi vi fremdeles selger blomster til alle livets anledninger. Derfor er vi i Mester Grønn utrolig stolte av våre medarbeidere som hver dag møter kunder over hele landet. Alle de som tar ansvar i butikk hver dag er våre helter!