Designkonkurranse med Esmod

I februar 2021 lanserte Fairtrade Norge en designkonkurranse i samarbeid med den anerkjente motedesignskolen Esmod Oslo. Elever fra skolen fikk i oppdrag å designe et nytt trykk som skal brukes på Fairtrade Norge sine nye handlenett. Et banantrykk ble vinnerdesignet.

 

Studenten bak vinnerdesignet

Malene Dale fra Leirvik i Sogn, vant konkurransen med et friskt design av en Fairtrade-banan. Allerede som 10-åring bestemte Dale at hun ønsket å begynne og studere på Esmod. Hun tok Design og tekstil på videregående og startet på den anerkjente motedesignskolen i Oslo som 27-åring, etter å ha jobbet i flybransjen i mange år. For Dale er den største drømmen å starte sitt eget merke. 

 Men drømmer endrer seg jo hele tiden. Jeg har lyst på en jobb der jeg har mulighet til å oppleve mer av verden.

Reiser er en viktig inspirasjonskilde.

– Jeg blir inspirert av å jobbe med mennesker og av å reise. Og av mine foreldre. I tillegg synes jeg Bill Gates og hans måte å tenke på er veldig inspirerende. Han har for eksempel påpekt viktigheten av toaletter i verden for å hindre forurensing av vann. Jeg synes det er interessant at han tenker over ting som vi normalt ikke tenker på.

Bærekraft på agendaen  

I tillegg til designkonkurransen hadde Fairtrade innlegg på skolen hvor elevene fikk lære om utfordringene i bomullssektoren og om bærekraftig handel.

– Jeg hadde hørt om Fairtrade, men jeg hadde ikke tenkt så mye over hva det var og stod for: at de som produserer råvarer skal få litt mer tilbake. Det synes jeg er veldig bra. Når du kjøper et produkt, så er det viktig at du tenker over hva du støtter.

Tekstiler utgjør en betydelig del av den globale miljøbelastningen og står overfor etiske utfordringer. Derfor er det utrolig viktig at fremtidens designere har et tydelig fokus på bærekraft.

– Vi må tenke på bærekraft, ellers kommer vi ikke til å overleve i motebransjen. Nå handler alt om å tenke på hvordan vi kan ta vare på planeten vår, hvordan gjenbruke og utnytte stoff fra gamle plagg på nytt. Det er viktig at vi som designere gjør en god del research på det. I tillegg er det viktig med valg av materialer, slik som Fairtrade-merket bomull.  

Fra idée til handlenett

Malene Dale ønsker at man skal kunne relatere seg til designet og at det skal være noe som er godt kjent for den enkelte forbruker. Det endte med en tekst om Fairtrade, utformet som en banan.

 Jeg tenkte at det ville skape et samtaleemne. En person som ser på handlenettet blir nysgjerrig på hva som faktisk står skrevet, på den måten klarer jeg å formidle Fairtrade sitt budskap.

Bak all design ligger det en god historie. Dale synes det er spennende at det ligger noe og lurer bak designet, som ikke alle ser, eller at man oppfatter forskjellige ting.

 Jeg har nylig hatt en kunstutstilling og det er veldig gøy å høre folk snakke om maleriene mine. Noen ganger ser de kanskje akkurat det jeg har tenkt, mens andre ser ting jeg ikke har tenkt over selv, det er veldig interessant.

Designprosessen i forbindelse med konkurransen har vært en viktig læringsarena og Dale forteller at hun har lært mye av det å samarbeide med en kunde om en gitt bestilling.

 Det ble et veldig bra samarbeid og det har vært en flott mulighet for meg. Det blir spennende å få se det endelige produktet. Jeg kommer til å bli veldig stolt.

 Det morsomste med å designe er å få frem noe du ser for deg i hodet. Bare jeg får skape noe, så er jeg veldig glad og fornøyd, avslutter vinneren.

Om Esmod Oslo https://www.esmod.no/om-oss/