Vin

Bøndene og arbeiderne i Fairtrade-systemet

Foto: Bosman Family Vineyards

Vin har vært sosialt og kulturelt viktig for menneskeheten i tusenvis av år. I dag finnes det mange tusen vingårder og vinprodusenter rundt om i verden som produserer et bredt utvalg av unike og smaksrike viner. Men i utviklingsland er det mange småskala vindyrkere som sliter på grunn av en ikke-bærekraftig handelspraksis, og arbeidere på store vingårder er ofte nødt til å dyrke vindruer under svært dårlige arbeidsforhold. Vindruer dyrkes ofte av arbeidere som har lave lønninger og ikke får lov til å fagorganisere seg.

På Fairtrade-sertifiserte vingårder har arbeiderne rett til organisasjonsfrihet, tryggere arbeidsforhold og minst nasjonal minstelønn.

Trykk på markørene i kartet under for å lese mer om hvordan Fairtrade-sertifisering har bidratt positivt til bønders og arbeideres liv.

*Selection of Fairtrade-certified producers/companys
La Riojana Cooperativa Vitivinifrutícola de La Rioja Ltda (La Riojana)
Ort/Land
La Rioja, Argentina

FLO-ID
3657

Vinkooperativet La Riojana ligger i La Rioja provinsen som er en av Argentinas mest kjente vinområder. Det tørre og varme været, med kjølige netter gir friske druer og er et perfekt område for økologisk vinproduksjon.

Fairtrade-vin

Fairtrade-standardene er omfattende og stiller både økonomiske, sosiale og miljømessige krav til produksjon av og handel med alle de over 300 råvarene det finnes Fairtrade-standarder for.

Les mer

Fairtrade-standarder

Standarder for bærekraftig råvareproduksjon, tryggere arbeidsforhold og mer rettferdig handel med råvarer.

Les mer