Gull

Bøndene og arbeiderne i Fairtrade-systemet

Gull er et av de mest etablerte symbolene på luksus, velstand og kjærlighet. Utvinning av og handel med gull er en business som er verdt mange milliarder, men som også kan ha en grusom skyggeside. Flere enn 16 millioner mennesker lever i dag av gruvedrift, en næring som preges av underbetaling, slaveriarbeid og utnytting av arbeidere.

Fairtrade gull står for en selvstendig og bærekraftig fremtid for gruvearbeiderne. Gruvearbeiderne får en minimumspris og en Fairtrade-premium som muliggjør sosial, miljømessig og økonomisk utvikling i lokalsamfunnet.

Fairtrade jobber i dag med små gruvearbeiderorganisasjoner i Peru, Uganda og Kenya. I Fairtrade-sertifiserte gruver er det ulovlig med barnearbeid og arbeiderne får opplæring i helse- og sikkerhetstiltak.

Trykk på markørene i kartet under for å lese mer om hvordan Fairtrade-sertifisering har bidratt positivt til bønders og arbeideres liv. (På engelsk)

*Selection of Fairtrade-certified producers/companys
Minera Aurífera Cuatro de Enerno (MACDESA)
Ort/Land
Lima, Peru

FLO-ID
26612

Located in the village of Cuatro Horas, in the Caravelí province of southern Peru, Minera Aurifera Cuatro de Enerno (MACDESA), is a small scale gold mine founded in 2004 through the federation of 478 artisanal miners.

Fairtrade-gull

Fairtrade-standardene er omfattende og stiller både økonomiske, sosiale og miljømessige krav til produksjon av og handel med alle de over 300 råvarene det finnes Fairtrade-standarder for.

Les mer

Fairtrade-standarder

Standarder for bærekraftig råvareproduksjon, tryggere arbeidsforhold og mer rettferdig handel med råvarer.

Les mer