Bomull

Bøndene og arbeiderne i Fairtrade-systemet

Verdensmarkedsprisen på bomull har i løpet av de siste årtiene sunket, noe som har resultert i at bønder og arbeidere har fått dårligere muligheter til å forsørge seg på bomullsproduksjon.

Økt bruk av syntetstoffer kombinert med høye subsidier til amerikansk, europeisk og kinesisk bomullsproduksjon har ført til lave priser på bomull og gjort livet vanskelig for mange bomullsbønder i Asia og Afrika.

Ved å selge på Fairtrade-markedet får bomullskooperativene sikkerhet og stabile inntekt, i tillegg til at Fairtrade-premiumen brukes til utbygging av lokalsamfunn og effektivisering av produksjonsmidlene. Fairtrades miljøstandarder, som blant annet krever minsket bruk av sprøytemidler og tiltak mot jorderosjon, fører til bedre helse og livskvalitet både for bomullsbøndene og menneskene som lever i områdene.

Trykk på markørene i kartet under for å lese mer om hvordan Fairtrade-sertifisering har bidratt positivt til bønders og arbeideres liv. (På engelsk)

Utvalg av Fairtrade-sertifiserte produsentorganisasjoner
Chetna Organic Agriculture Producer Company Ltd (COAPCL)
Ort/Land
Secunderabad, India

FLO-ID
4018

Chetna Organic Agriculture Producer Company Ltd (COAPCL), known as Chetna Organic, is a Fairtrade certified producer organization that supports more than 15,000 cotton farmers in India.

Noble Ecotech
Ort/Land
Indore, India

FLO-ID
25683

I 2009 ble Noble Ecotech Fairtrade-sertifisert. Siden da har det skjedd mye i den indiske provinsen Madhya Pradesh og kooperativet er nå et av de ti største Fairtrade-sertifiserte kooperativene i India. 4000 småbønder og deres familier i mer enn 70 landsbyer nyter godt av Fairtrade-minimumsprisen, som fungerer som et sikkerhetsnett mot svingende og lave markedspriser, og Fairtrade premium, en ekstra pengepott som finansiere viktige utviklingsprosjekter for bøndene og nærmiljøet.

Suminter India Organics
Ort/Land
Mumbai, India

FLO-ID
18612

Suminter India Organics har eksistert siden 2008. Ved å dyrke økologisk Fairtrade-merket bomull, hjelper kooperativet bomullsbønder i regionen å oppnå større økonomisk stabilitet. Sosialt ansvar er kjernen i Suminter India Organics og organisasjonen er stolt over at den styrker bomullsbøndene både økonomisk og miljømessig. Organisasjonen er en av pionerene innen rettferdig handel og det tredje indiske selskapet som fikk Fairtrade-sertifisering.

SUNGOLD
Ort/Land
Khargone, Madhya Pradesh, India

FLO-ID
33423

I den lille landsbyen Khadkyaghat, bestemte bøndene seg for å organisere seg og samarbeide om å ta bedre vare på landsbyens livsgrunnlag og sikre fremtiden for sine barn og familier.Bøndene i området har lidd alvorlige tap av avlinger på grunn av kjemikaliebruk, klimaendringer, mangel på vannressurser og forurensninger fra plastposer. Organisasjonen gir småskalabøndene opplæring i bedre jordbruksteknikker og dyrking av økologisk bomull og mais. Organisasjonen selger bøndenes samlede bomullsproduksjon videre, istedenfor at bøndene gjør dette hver for seg.

Spectrum
Ort/Land
Mumbai, India

FLO-ID
20015

Spectrum International Pvt. Ltd er Indias største, eldste og mest mangfoldige selskap for bærekraftig tekstilproduksjon og handel. Det familiedrevne selskapet har drevet med tekstilvirksomhet i mer enn 70 år.

Fairtrade-bomull

Fairtrade-standardene er omfattende og stiller både økonomiske, sosiale og miljømessige krav til produksjon av og handel med alle de over 300 råvarene det finnes Fairtrade-standarder for.

Les mer

Fairtrade-standarder

Standarder for bærekraftig råvareproduksjon, tryggere arbeidsforhold og mer rettferdig handel med råvarer.

Les mer