Kakao

Kakao er en av verdens mest omsatte råvarer, og etterspørselen øker stadig. Til forskjell fra mange andre råvarer, dyrkes kakao i veldig liten grad i industrialisert jordbruk: ca 90% av verdens kakao dyrkes av småskalabønder, hovedsakelig i de vestafrikanske landene Elfenbenskysten og Ghana. Man regner med at 5,5 millioner mennesker lever av å dyrke kakao og at ca. 14 millioner mennesker er avhengige av inntektene fra kakaoproduksjon.

Barnearbeid er utbredt innen kakaoproduksjon. Tilgangen på kakao er truet, bl.a. på grunn av klimaendringer og gamle trær med små avlinger. Kakaohandel og sjokoladeproduksjon domineres av en liten håndfull selskaper, og flere av dem investerer nå i programmer for mer bærekraftig kakaoproduksjon.

 

Utfordringer i kakaoproduksjon

Barne- og slavearbeid

Kakao er kjent som en av råvarene med aller størst risiko for barne- og slavearbeid, og særlig utbredt er dette innen kakaoproduksjon i Vest-Afrika. Årsakene til dette er mange, men fattigdom regnes som hovedårsaken. Mange bondefamilier har ikke råd til å sende barna på skole – det kan være fordi de trenger arbeidskraften deres eller fordi de ikke har råd til å kjøpe skoleuniform og skolebøker. Innhøstingsarbeidet kan være farlig fordi det brukes store macheter som det er vanskelig for barn å håndtere på en trygg måte. I følge en rapport fra Tulane University, steg antall barn som var involvert i farlig barnearbeid i kakaosektoren i Elfenbenskysten med 46 % fra 2009 til 2014.

Lave inntekter

Selv om kakao er en ettertraktet råvare, er betalingen som kakaobonden får som regel veldig lav: mens en kakaobonde på 1980-tallet satt igjen med en sum tilsvarende ca. 16 % av utsalgsprisen på en sjokolade, sitter hun i dag igjen med så lite som ca. 6 %. Svært mange av verdens kakaobønder lever i dyp fattigdom på mindre enn 1,25 USD per dag.

Klimaendringer

Det ideelle klimaet for å dyre kakao er varmt, regnfullt, tropisk og med skyggebeplantning. Kakao er en sensitiv råvare som bonden må beskytte fra vind, sol, skadedyr og sykdom. Klimaendringene gir endrede vær- og nedbørsmønstre, i tillegg til stormer og tørke, noe som byr på store utfordringer for kakaobøndene. En stor andel av verdens kakaotrær er dessuten gamle og dermed ekstra sårbare, og penger til å plante nye trær er det mange som ikke har. Flere har spådd at kakaoproduksjonen vil synke drastisk de neste årene og at verden vil oppleve mangel på kakao.

 

Dette gjør Fairtrade

Fairtrade sertifiserer kun småskaldyrking av kakao gjort av selvstendige bønder i kooperativer, ikke kakaoplantasjer.

Fairtrade-standardene er omfattende og stiller både økonomiske, sosiale og miljømessige krav til produksjon av og handel med alle de over 300 råvarene det finnes Fairtrade-standarder for. Nedenfor ser du hva Fairtrade gjør for å motvirke hovedproblemene innen kakaoproduksjon.

Høyere og mer stabil råvarebetaling

Prisen på råvarer dyrket i Sør er ofte presset så lavt ned at bønder verken kan dyrke jorda på en bærekraftig måte eller har en inntekt som gjør det mulig å dekke mat, bolig, skolegang og andre faktorer som trengs for å leve et anstendig liv. På de fleste råvarer har Fairtrade fastsatt en råvarepris som et minimum for hva bonden må ha. Nesten vel så viktig som den økte betalingen, er forutsigbarheten rundt inntekt, langsiktige handelskontrakter og bedre tilgang på lån gjennom organisering i kooperativer. Fairtrade-premiumen (se nedenfor), kunnskap om godt jordbruk og profesjonelle kooperativer, er andre faktorer som bidrar til at bønder i Fairtrade-sertifiserte kooperativer ofte har bedre inntekt enn andre bønder.

Fairtrade-premium styrker småbønder

Fairtrade-premium er en ekstra pott penger som bondekooperativet får i tillegg til råvarebetalingen. Premiumen skal investeres i tiltak som fremmer effektivitet, kvalitet eller er relatert til miljø/klima, eller på utviklingstiltak for kooperativmedlemmene og nærmiljøet. Kooperativmedlemmene skal bestemme i demokratisk fellesskap hva pengene investeres i, og utbygging av vannforsyning, fremdyrking av nye planter, pensjonsforsikring, helsetilbud og skolestipender er bare noen eksempler på hva Fairtrade-premiumen brukes til.

Bekjempelse av barnearbeid og tvangsarbeid

Barnearbeid og tvangsarbeid er forbudt, og Fairtrade har dialog med alle sertifiserte kooperativer og plantasjer om det. Innen råvarer hvor man vet at barnearbeid er spesielt utbredt, får de sertifiserte kooperativene og plantasjene hjelp til å utarbeide egne programmer for å informere om, bekjempe og avdekke barnearbeid. Fairtrade kan ikke garantere med 100% sikkerhet at barnearbeid ikke finner sted i Fairtrade-sertifiserte kooperativer og plantasjer, men vi garanterer at vi jobber målrettet og grundig med å bekjempe det, og at FLO-CERT kontrollerer hvorvidt det finner sted. Avdekkes barnearbeid i et Fairtrade-sertifisert kooperativ/plantasje, har vi gode prosedyrer for å sikre barna det gjelder og for å følge opp kooperativet/plantasjen. Les mer her.

Organisering i bondekooperativer

Fairtrade sertifiserer ikke enkeltbønder, men kooperativene som bøndene danner i fellesskap. Kooperativene er demokratisk organisert og styrker den enkelte bonde og bondefamilie på mange måter. Et kooperativ kan være en mer profesjonell og mektig handelspartner det en enkelt bonde kan, og kan for eksempel forhandle seg frem til en råvarepris og handelsbetingelser som er enda bedre enn det Fairtrade krever som et minimum. Kooperativet er et nav for kunnskap om godt jordbruk og kan gjøre både innkjøp og tiltak mer effektive, i tillegg til at det lettere kan få tilgang på lån til nødvendige investeringer.

Klima- og miljøtiltak

Småbønder i Afrika, Asia og Latin-Amerika er blant dem som er aller hardest rammet av klimaendringene. Jordbruk står også for store klimautslipp. Bedre råvarebetaling og tilgang på kunnskap er en forutsetning for å kunne gjøre jordbruket mer motstandsdyktig mot klimaendringene og for å sette i verk tiltak som minsker jordbrukets belastning på klima og miljø. Fairtrade veileder Fairtrade-sertifiserte kooperativer og plantasjer i hvordan takle effekten av klimaendringene, og har omfattende krav om å begrense jordbrukets belastning på klima og miljø. Miljøstandardene inneholder krav til blant annet integrert plantevern (integrated pest management), forebygging av jorderosjon, ivaretakelse av jordkvalitet, bærekraftig bruk av vannkilder, bærekraftig avfallshåndtering, forbud mot GMO, beskyttelse av biologisk mangfold, bruk av fornybar energi og redusert CO2-utslipp.

Veiledning og samarbeid

Gjennom Fairtrade får kooperativer og plantasjer veiledning og hjelp til å oppfylle Fairtrade-kravene til velorganiserte kooperativer, trygge arbeidsforhold, oppfyllelse av arbeidstakerrettigheter og bærekraftig jordbruk. Ofte settes de i kontakt med lokale organisasjoner som kan være gode støttespillere og gi tilgang på ytterligere ressurser.

 

Fakta om Fairtrade og kakao

  • 179 000 småskala kakaobønder er organisert i 129 Fairtrade-sertifiserte bondekooperativer i 20 land i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Fairtrade sertifiserer ikke kakaoplantasjer.
  • Mesteparten av den Fairtrade-sertifiserte kakaoen dyrkes av bønder i Elfenbenskysten, Ghana, Peru, Den dominikanske republikk og Ecuador.
  • Fairtrade-sertifiserte kakaokooperativer investerer ca. 27 % av den totale Fairtrade-premiumen i utstyr og infrastruktur tilknyttet kakaodyrkingen.
  • 20 % av kakaoen som ble solgt til Fairtrade-betingelser var også økologi-sertifisert.

Møt produsentene

Les bøndenes og arbeidernes egne uttalelser og små historier.

Les mer

Fairtrade-standardene

Standarder for bærekraftig råvareproduksjon, tryggere arbeidsforhold og mer rettferdig handel med råvarer.

Les mer