Juice

De siste tiårene har verdens forbruk av juice eksplodert: juice er både godt og sunt, og ikke er det lenger så dyrt som det var før. Prisene som betales for frukt som brukes i juice har nemlig falt betydelig, og prisen på appelsiner er ofte så lav at den ikke engang dekker produksjonskostnadene for små og mellomstore produsenter. Tre multinasjonale selskaper står for om lag 50 % av verdens juiceproduksjon.

Mye av frukten som brukes i juice dyrkes på plantasjer som bruker midlertidig arbeidskraft, og blant annet som et resultat av prispresset gis de ansatte dårlige lønninger og arbeidsforhold for å holde kostnadene nede. Småbønder som har levd av fruktproduksjon i generasjoner, får ikke lenger dekket sine grunnleggende behov gjennom betalingen de får.

 

Utfordringer i frukt- og juiceproduksjon

Dårlige arbeidsforhold

Blant annet som et resultat av prispresset, gis de ansatte ved fruktplantasjer lave lønninger og kritikkverdige arbeidsforhold for å holde kostnadene nede. Plantasjearbeidere som jobber med å dyrke tropisk frukt jobber ofte under arbeidsforhold som ikke oppfyller verken nasjonale eller internasjonale standarder: lange arbeidsdager, lave lønninger, forbud mot fagorganisering og diskriminering på grunnlag av kjønn, etnisitet eller andre forhold. I dyrkingen brukes det ofte store mengder sprøytemidler og kjemikalier, noe som kan føre til alvorlige helseskader for bønder og arbeidere som utsettes for disse uten nødvendig beskyttelsesutstyr.

Maktkonsentrasjon

Juicemarkedet domineres av noen få store selskaper, og tre multinasjonale selskaper står for om lag 50 % av verdens juiceproduksjon. Disse selskapene har dermed enorm makt, og har presset prisene for juiceproduksjon ned til et nivå som ikke er bærekraftig.

Småprodusenter presses

Dyrking av appelsiner og annen frukt gjøres i stadig større grad ved store plantasjer med ansatt arbeidskraft. Småbønder har ikke muligheten til å ta opp kampen med store plantasjer og multinasjonale selskaper, og har ikke annet valg enn å ta imot den alt for lave råvarebetalingen. I tillegg til det menneskelige aspektet, er det også slik at jorda blir utarmet etter noen år med ensformig plantasjeproduksjon, og stadig nye land- og skogområder tas i bruk til fruktproduksjon.

 

Dette gjør Fairtrade

Fairtrade sertifiserer både bondekooperativer og plantasjer som dyrker appelsiner og annen frukt til juiceproduksjon. Fairtrade-standardene er omfattende og stiller både økonomiske, sosiale og miljømessige krav til produksjon av og handel med alle de over 300 råvarene det finnes Fairtrade-standarder for. Nedenfor ser du hva Fairtrade gjør for å motvirke hovedproblemene innen juiceproduksjon.

Høyere og mer stabil råvarebetaling

Prisen på råvarer dyrket i Sør er ofte presset så lavt ned at bønder verken kan dyrke jorda på en bærekraftig måte eller har en inntekt som gjør det mulig å dekke mat, bolig, skolegang og andre faktorer som trengs for å leve et anstendig liv. På de fleste råvarer har Fairtrade fastsatt en råvarepris som et minimum for hva bonden må ha. Nesten vel så viktig som den økte betalingen, er forutsigbarheten rundt inntekt, langsiktige handelskontrakter og bedre tilgang på lån gjennom organisering i kooperativer. Fairtrade-premiumen (se nedenfor), kunnskap om godt jordbruk og profesjonelle kooperativer, er andre faktorer som bidrar til at bønder i Fairtrade-sertifiserte kooperativer ofte har bedre inntekt enn andre bønder.

Organisering i bondekooperativer

Fairtrade sertifiserer ikke enkeltbønder, men kooperativene som bøndene danner i fellesskap. Kooperativene er demokratisk organisert og styrker den enkelte bonde og bondefamilie på mange måter. Et kooperativ kan være en mer profesjonell og mektig handelspartner det en enkelt bonde kan, og kan for eksempel forhandle seg frem til en råvarepris og handelsbetingelser som er enda bedre enn det Fairtrade krever som et minimum. Kooperativet er et nav for kunnskap om godt jordbruk og kan gjøre både innkjøp og tiltak mer effektive, i tillegg til at det lettere kan få tilgang på lån til nødvendige investeringer.

Fairtrade-premium styrker småbønder

Fairtrade-premium er en ekstra pott penger som bondekooperativet får i tillegg til råvarebetalingen. Premiumen skal investeres i tiltak som fremmer effektivitet, kvalitet eller er relatert til miljø/klima, eller på utviklingstiltak for kooperativmedlemmene og nærmiljøet. Kooperativmedlemmene skal bestemme i demokratisk fellesskap hva pengene investeres i, og utbygging av vannforsyning, fremdyrking av nye planter, pensjonsforsikring, helsetilbud og skolestipender er bare noen eksempler på hva Fairtrade-premiumen brukes til.

Fairtrade-premium styrker plantasjeansatte

Fairtrade-premium er en ekstra pott penger i tillegg til råvarebetalingen, som går direkte til plantasjearbeiderne. Pengene skal brukes til utviklings-, velferds- og utdanningstiltak som kommer alle ansatte til gode, og arbeiderne velger i demokratisk fellesskap hva de ønsker å investere i. Mange velger å opprette mikrolånsordninger, pensjonsordninger, barnehager og utdannings- og opplæringsprogrammer.

Arbeidstakerrettigheter

Fairtrade-standardene for ansatt arbeidskraft tar utgangspunkt i ILOs kjernekonvensjoner og inneholder detaljerte krav til hvilke arbeids- og ansettelsesforhold de ansatte på plantasjer skal ha. Forbud mot slave- og tvangsarbeid, barnearbeid og diskriminering er viktig. De ansattes helse er i fokus: arbeidsforholdene skal være så trygge som mulig og det er påbudt å bruke beskyttelsesutstyr ved f.eks. omgang med sprøytemidler. Fairtrade-sertifisering stiller klare krav til lønn for de ansatte: det skal betales minst nasjonal minstelønn, lønningene skal øke årlig og lokale forhandlinger skal finne sted. Fairtrade-sertifisering forutsetter reell organisasjonsfrihet og har klare retningslinjer for jevnlig dialog mellom fagforeninger, arbeidstakerrepresentanter og ledelsen.

 

Fakta om Fairtrade og juice

  • Fairtrade-merket juice ble lansert i Sveits i 1999.
  • I 2015 ble det solgt 54 millioner liter Fairtrade-merket juice i 22 markeder.

Møt produsentene

Les bøndenes og arbeidernes egne uttalelser og små historier.

Les mer

Fairtrade-standardene

Standarder for bærekraftig råvareproduksjon, tryggere arbeidsforhold og mer rettferdig handel med råvarer.

Les mer