Bananer

Bananen har vært en favoritt i Norge i over 100 år, og vi er visstnok et av verdens mest bananspisende folkeslag. Flesteparten av verdens eksporterte bananer dyrkes i Latin-Amerika, der også de fleste Fairtrade-sertifiserte banankooperativene og plantasjene befinner seg. Internasjonal handel med bananer domineres av noen få multinasjonale selskaper.

Prisen på bananer presses stadig nedover. Mange banandyrkende småbønder sliter med konsekvenser av klimaendringene, og ansatte på bananplantasjer jobber ofte under meget helseskadelige forhold.

 

Utfordringer i bananproduksjon

  • Bananer står på listen over råvarer med aller størst risiko for brudd på menneske- og arbeidstakerrettigheter. Bananindustrien preges av dårlige arbeidsforhold: lange arbeidsdager, lønninger under minstelønnsnivå, korte eller ingen arbeidskontrakter, ubetalt overtid og manglende tilgang på mat og drikke i arbeidstiden er ikke uvanlig.
  • Mange plantasjer bruker store mengder sprøytemidler som skader miljøet og arbeidernes helse. Utslett, hodepine, kvalme og svimmelhet er vanlige plager som følge av eksponering for sprøytemidler, og forekomsten av kreft er høy hos bananarbeidere.
  • Fraværet av uavhengige fagforeninger er en viktig årsak til at mange bananarbeidere ikke får innfridd sine arbeidstakerrettigheter. På mange bananplantasjer har de ansatte i praksis forbud mot å fagorganisere seg, noe som bryter med internasjonale konvensjoner.
  • Mange småskalabønder er utsatt for et kraftig prispress fra eksportører, importører og dagligvarekjeder og klarer ikke møte konkurransen fra store bananplantasjer.
  • Bananer er sårbare for stormer, flom, tørke – værfenomener som dukker opp stadig oftere som følge av klimaendringene, og som går særlig hardt ut over småbønder med dårlig økonomi.

 

Dette gjør Fairtrade

Fairtrade sertifiserer både småskala- og storskalaproduksjon av bananer, det vil si både bondekooperativer og plantasjer. Fairtrade-merkede bananer som selges i Norge, dyrkes i hovedsak av bondekooperativer i Den dominikanske republikk og Ecuador.

Fairtrade-standardene er omfattende og stiller både økonomiske, sosiale og miljømessige krav til produksjon av og handel med alle de over 300 råvarene det finnes Fairtrade-standarder for. Nedenfor ser du hva Fairtrade gjør for å motvirke hovedproblemene innen bananproduksjon.

Høyere og mer stabil råvarebetaling

Prisen på råvarer dyrket i Sør er ofte presset så lavt at bønder verken kan dyrke jorda på en bærekraftig måte eller har en inntekt som gjør det mulig å dekke mat, bolig, skolegang og andre faktorer som trengs for å leve et anstendig liv. På de fleste råvarer har Fairtrade fastsatt en råvarepris som et minimum for hva bonden må ha. Nesten vel så viktig som den økte betalingen, er forutsigbarheten rundt inntekt, langsiktige handelskontrakter og bedre tilgang på lån gjennom organisering i kooperativer. Fairtrade-premiumen (se nedenfor), kunnskap om godt jordbruk og profesjonelle kooperativer, er andre faktorer som bidrar til at bønder i Fairtrade-sertifiserte kooperativer ofte har bedre inntekt enn andre bønder.

Organisering i bondekooperativer

Fairtrade sertifiserer ikke enkeltbønder, men kooperativene som bøndene danner i fellesskap. Kooperativene er demokratisk organisert og styrker den enkelte bonde og bondefamilie på mange måter. Et kooperativ kan være en mer profesjonell og mektig handelspartner det en enkelt bonde kan, og kan for eksempel forhandle seg frem til en råvarepris og handelsbetingelser som er enda bedre enn det Fairtrade krever som et minimum. Kooperativet er et senter for kunnskap om godt jordbruk og kan gjøre både innkjøp og tiltak mer effektive, i tillegg til at det lettere kan få tilgang på lån til nødvendige investeringer.

Fairtrade-premium styrker småbønder

Fairtrade-premium er en ekstra pott penger som bondekooperativet får i tillegg til råvarebetalingen. Premiumen skal investeres i tiltak som fremmer effektivitet og kvalitet, tiltak relatert til miljø/klima, eller til utviklingstiltak i lokalmiljøet. Kooperativmedlemmene skal bestemme i demokratisk fellesskap hva pengene investeres i, og utbygging av vannforsyning, fremdyrking av nye planter, pensjonsforsikring, helsetilbud og skolestipender er bare noen eksempler på hva Fairtrade-premiumen brukes til.

Fairtrade-premium styrker plantasjeansatte

Fairtrade-premium er en ekstra pott penger i tillegg til råvarebetalingen, som går direkte til plantasjearbeiderne. Pengene skal brukes til utviklings-, velferds- og utdanningstiltak som kommer alle ansatte til gode, og arbeiderne velger i demokratisk fellesskap hva de ønsker å investere i. Mange velger å opprette mikrolånsordninger, pensjonsordninger, barnehager og utdannings- og opplæringsprogrammer.

Arbeidstakerrettigheter

Fairtrade-standardene for ansatt arbeidskraft tar utgangspunkt i ILOs kjernekonvensjoner og inneholder detaljerte krav til hvilke arbeids- og ansettelsesforhold de ansatte på plantasjer skal ha. Forbud mot slave- og tvangsarbeid, barnearbeid og diskriminering er viktig. De ansattes helse er i fokus: arbeidsforholdene skal være så trygge som mulig og det er påbudt å bruke beskyttelsesutstyr ved f.eks. omgang med sprøytemidler. Fairtrade-sertifisering stiller klare krav til lønn for de ansatte: det skal betales minst nasjonal minstelønn, lønningene skal øke årlig og lokale forhandlinger skal finne sted. Fairtrade-sertifisering forutsetter reell organisasjonsfrihet og har klare retningslinjer for jevnlig dialog mellom fagforeninger, arbeidstakerrepresentanter og ledelsen.

Frie fagforeninger

Et arbeidsliv der de ansattes stemmer blir hørt, hvor rettigheter blir oppfylt og hvor ansatte gis en lønn det går an å leve av, vil ikke oppnås uten frie og sterke fagforeninger. Ansatte på Fairtrade-sertifiserte plantasjer skal ha en reell rett til å fagorganisere seg. Det skal være jevnlig dialog mellom fagforeninger, arbeidstakerrepresentanter og ledelsen, og lokale forhandlinger skal finne sted.

Klima- og miljøtiltak

Småbønder i Afrika, Asia og Latin-Amerika er blant dem som er aller hardest rammet av klimaendringene. Jordbruk står også for store klimautslipp. Bedre råvarebetaling og tilgang på kunnskap er en forutsetning for å kunne gjøre jordbruket mer motstandsdyktig mot klimaendringene og for å sette i verk tiltak som minsker jordbrukets belastning på klima og miljø. Fairtrade veileder sertifiserte kooperativer og plantasjer i hvordan takle effekten av klimaendringene, og har omfattende krav om å begrense jordbrukets belastning på klima og miljø. Miljøstandardene inneholder krav til blant annet integrert plantevern (integrated pest management), forebygging av jorderosjon, ivaretakelse av jordkvalitet, bærekraftig bruk av vannkilder, bærekraftig avfallshåndtering, forbud mot GMO, beskyttelse av biologisk mangfold, bruk av fornybar energi og redusert CO2-utslipp.

Veiledning og samarbeid

Gjennom Fairtrade får kooperativer og plantasjer veiledning og hjelp til å oppfylle Fairtrade-kravene til velorganiserte kooperativer, trygge arbeidsforhold, oppfyllelse av arbeidstakerrettigheter og bærekraftig jordbruk. Ofte settes de i kontakt med lokale organisasjoner som kan være gode støttespillere og gi tilgang på ytterligere ressurser.

 

Fakta om Fairtrade-bananer

  • Fairtrade-sertifiserte bananer dyrkes av 11 600 småskalabønder og 10 100 plantasjearbeidere, som jobber i totalt 123 kooperativer og plantasjer i 11 land, bland dem Colombia, Peru, Ecuador og Den dominikanske republikk.
  • Nesten alle de Fairtrade-merkede bananene som selges i Norge kommer fra Den dominikanske republikk.
  • Det dyrkes Fairtrade-sertifiserte bananer på 35 600 hektar jord, noe som tilsvarer nesten 50 000 fotballbaner.
  • I 2013-2014 ble det solgt 468 200 tonn bananer til Fairtrade-betingelser.

Møt produsentene

Les bøndenes og arbeidernes egne uttalelser og små historier.

Les mer

Fairtrade-standardene

Standarder for bærekraftig råvareproduksjon, tryggere arbeidsforhold og mer rettferdig handel med råvarer.

Les mer