Kakao

Kakaoen i norsk sjokolade dyrkes hovedsakelig av småbønder i de afrikanske landene Ghana og Elfenbenskysten. Fattigdom og barnearbeid er virkeligheten for mange av bøndene og deres familier, en virkelighet Fairtrade-systemet bidrar til å bekjempe.
1658

Kakaobønder i Ghana. Foto: Anders Nilsen.

For bøndene som dyrker kakaoen som blant annet brukes i norsk sjokolade, kan forholdene være tøffe. Svingende kakaopriser på verdensmarkedet, bønders manglende kunnskap om hvordan de kan øke kvaliteten på kakaoen de dyrker og dermed forhandle seg frem til en høyere pris, er blant årsakene til at inntektene ofte er lave og uforutsigbare. Fattigdommen som dette fører med seg har mange tragiske konsekvenser, hvor barnearbeid er en av de mest alvorlige. Særlig i Elfenbenskysten og Ghana, hvor cirka 40% av all kakao i verden dyrkes, rammes mange barn.

Fairtrade-standardene motvirker nettopp disse problemene. Forutsigbare og økte inntekter, Fairtrade-premium til utviklingstiltak og forbud mot barnearbeid er blant de viktigste bidragsyterne mot fattigdom og barnearbeid. Les mer om Fairtrade-standardene herHer kan du lese om barnearbeid og hvordan Fairtrade motvirker dette.

Her kan du lese om hvordan hverdagen til Comfort Kumeah arter seg, etter at hun ble en del av det Fairtrade-sertifiserte kakaokooperativet Kuapa Kokoo.

Når du koser deg med en bit Fairtrade-merket sjokolade skal du aldri ha dårlig samvittighet!