Hva er Fairtrade?

Fairtrade er verdens største og mest kjente merkeordning for rettferdig handel.
Fairtrade-standardene sikrer bedre arbeidsforhold og handelsbetingelser for bønder og arbeidere i utviklingsland, slik at de kan investere i produksjon, lokalsamfunn og en bærekraftig framtid.
Fairtrade-merking av produkter er et konkret og pålitelig verktøy for importører og forbrukere i Norge som ønsker å bidra til mer rettferdig handel og utvikling i fattige land.
I dag finnes det Fairtrade-merket kaffe, te, kakao, sukker, juice, is, sjokolade, bananer, ris, krydder, honning, bomull, blomster og vin i Norge.
Høsten 2013 markerte Fairtrade at det var 25 år siden merkeordningen første gang så dagen lys. Det hele startet med en Mexico-produsert kaffe som ble solgt i Nederland under navnet Max Havelaar. Siden den gang har Fairtrade vokst seg til å bli verdens største merkeordning for rettferdig handel.
I starten omfattet merkeordningen kun kaffe, men det kommer stadig flere produkter som er Fairtrade-merket. Globalt er det nå mer enn 30 000 produkter som er Fairtrade-merket og produktene selges i mer enn 125 land.

Les mer om historien på Fairtrade International sin hjemmeside.

Slik fungerer Fairtrade

Fairtrade er en internasjonal merkeordning som gjennom handel styrker bønder og arbeidere i fattige land. Med mer rettferdige handelsbetingelser kan de selv bekjempe fattigdom.

Er Fairtrade nødvendig?

I Norge konsumerer vi hver dag store volumer av produkter som er dyrket i fattige land. Vi er på verdenstoppen både som kaffedrikkerer og bananspisere. Og vi pynter opp hjemmene våre med flotte blomsterbuketter.

Fairtrade-standardene

Merkeordningen Fairtrade er bygget på et sett med standarder som skal følges av både dem som dyrker råvarene og av dem som handler med dem.

Sporbarhet

I Fairtrade-systemet er det et krav at råvarene skal være fullt sporbare gjennom hele verdikjeden.