Sporbarhet

Full sporbarhet fra jord til bord

Fairtrade-sertifiserte råvarer er fullt sporbare gjennom hele verdikjeden. Et Fairtrade-sertifisert produkt skal være tydelig merket og holdes fysisk adskilt fra ikke-sertifiserte produkter helt fra det dyrkes til det når forbrukeren. Unntakene er kakao, sukker, te og juice.

I Fairtrade-systemet er det et krav at råvarene skal være fullt sporbare gjennom hele verdikjeden. Dette vil si at et Fairtrade-sertifisert produkt skal være tydelig merket og holdes fysisk adskilt fra ikke-sertifiserte produkter helt fra produktet dyrkes til det når forbrukerne. Dette gir trygghet for de kommersielle aktører som kjøper råvarene og det gir mulighet for direkte kontakt mellom råvareprodusent, kjøper og forbruker: den som kjøper et Fairtrade-merket produkt skal vite at nettopp dette produktet er dyrket ved Fairtrade-sertifiserte kooperativer eller plantasjer.

Unntak

Sukker, juice, te og kakao etterbehandles på en måte som gjør at det er veldig ressurskrevende å holde dem fysisk adskilt gjennom hele verdikjeden, og i disse fire tilfellene har Fairtrade International vurdert at det ville skyve kooperativer ut av systemet dersom vi ikke ga unntak for disse råvarene. Allikevel kontrolleres det at mengden råvare som er solgt og kjøpt for Fairtrade-pris er den samme gjennom hele verdikjeden, og at det ikke selges større mengder Fairtrade-merkede produkter til forbrukere enn det kooperativene/plantasjene har solgt. Dette kalles mass balance og kan sammenlignes med grønne strømabonnementer – mengden strøm du forbruker skal kjøpes fra fornybare kilder, men akkurat den strømmen du har i stikkontakten din trenger ikke komme fra denne kilden. FLO-CERT kan sertifisere sukker, juice, te og kakao for full sporbarhet for produsenter og kjøpere som ønsker dette, men av samme årsaker som unntaket er gitt, kan dette i mange tilfeller bli kostbart.

De fleste Fairtrade-sertifiserte sukkerkooperativer leverer sukkerrørene de dyrker til eksterne møller som betjener store områder og foredler rørene til sukker innen 48 timer etter høsting. Bare noen få av de sertifiserte kooperativene har de økonomiske ressursene som trengs for å opprette egne møller. Fordi mengden sertifisert sukker er relativt liten, blir det veldig kostbart å skulle behandle den separat.

Samme problemstilling som gjelder sukker, gjelder også for fruktbønder som leverer frukten sin til juice-presseanlegg og for te-kooperativer som leverer tebladene til te-møller som tørker, blander og pakker teen; kostnadene ved full sporbarhet blir for store for møllene, og bøndene har ikke mulighet til å velge andre møller eller opprette egne møller.

På grunn av dårlig infrastruktur og måten kakao fraktes på, er det ofte både vanskelig og dyrt å holde den fysisk adskilt fra ikke-sertifisert kakao etter at den har forlatt gården den ble dyrket på. De store sjokoladefabrikkene som lager mesteparten av verdens sjokolade, og som ofte har maskinene i full drift 24 timer i døgnet 365 dager i året, og det ville koste mye å stoppe og rengjøre maskinene for å lage sjokolade av sertifisert kakao og sukker. Dersom de store sjokoladehusene sluttet med Fairtrade-merket sjokolade, ville mange tusen Fairtrade-sertifiserte kakaobønder miste Fairtrade-prisen og Fairtrade-premiumen de får i dag.