Rettferdig handel bekjemper klimaendringer

På verdens miljødag vil vi i Fairtrade fokusere på hvordan råvarebetaling og organisering i kooperativer er avgjørende for småbønders mulighet til å takle klimaendringene og fortsatt kunne dyrke maten vi alle trenger for å leve.
9604
Skrevet 6/1/2017

Vi mennesker er helt avhengige av naturen og alt den gir oss. Verdens miljødag ble innført for å øke folks bevissthet om miljøspørsmål, og vi i Fairtrade vil bruke dagen til å vise hvordan en god råvarebetaling og organisering i kooperativer er avgjørende for småbønders mulighet til å takle klimaendringene og fortsatt kunne dyrke maten vi alle trenger for å leve. I de fleste av verdens hjørner merkes klimaendringene, og noen steder rammer de hardere enn andre. I mange regioner i Afrika, Asia og Latin-Amerika har bønder som dyrker råvarer vi nyter hver dag, som kaffe, kakao og bananer, store utfordringer på grunn av klimaendringene. Økte temperaturer, regn som uteblir, stormer, flom og gunstige forhold for plantesykdommer gjør det vanskelig å dyrke de til dels skjøre vekstene. Dystre spådommer sier at flere råvarer kan forsvinne helt i løpet av noen tiår, og mange millioner bønder og arbeidere står i fare for å miste livsgrunnlaget sitt.

Heldigvis er det flere steder mulig å legge til rette for at jordbruksproduksjonen skal kunne fortsette på tross av klimaendringene, men det krever kostbare tiltak, kunnskap og ressurser. Bedre råvarebetaling, tilgang på lån og ikke minst kunnskap og profesjonelle bondekooperativer er helt avgjørende for at bønder i fattige områder skal kunne iverksette tiltakene som kreves – og det er her Fairtrade kommer inn i bildet.

Bananproduksjon i Den dominikanske republikk

I det karibiske landet Den dominikanske republikk ligger det Fairtrade-sertifiserte bondekooperativet Banelino. Kooperativet ble dannet i 1996, og bøndene som startet det ville skape økt salg, høyere inntekt og større grad av forutsigbarhet for de rundt 300 medlemmene; selvstendige bondefamilier som ønsket bedre liv for seg selv, for sine ansatte og for mennesker i lokalmiljøet.

De siste årene har regionen opplevd store klimatiske endringer, og tørke, flom og kraftig vind har ført til ødeleggelser, dårligere kvalitet på bananene og mindre avlinger. Etter mange år med Fairtrade-sertifisering, og dermed bedre inntekter og tilgang på kunnskap og andre ressurser, er Banelino-kooperativet godt rustet for å bistå medlemmene med den viktige omleggingen de må igjennom for å øke produktiviteten og møte kvalitetskravene fra kundene. Vanningssystemer for beskyttelse mot tørke, planting av høye trær som tar av for vinden og bruk av organisk avfall for å beskytte jorda mot erosjon er tiltak som kooperativet har satt i gang. I samarbeid med det dominikanske landbruksdepartementet har Banelino dessuten satt i gang et prosjekt med å dyrke frem nye og mer motstandsdyktige bananplanter.

Fairtrade bidrar til bærekraftig produksjon og handel

Småbønder dyrker 70% av verdens mat. Mange toneangivende aktører innen jordbruk og bærekraft mener at småskalaproduksjon av mat er det som sikrer best utnyttelse av og bevaring av jorda. Både myndigheter, investorer og merkevarer ser i stadig større grad viktigheten av småskala råvareproduksjon. Det er bra, men det er viktig å sikre at småbøndene ikke mister makten over egen produksjon og hverdag. Fairtrade-kriteriene for bærekraftig jordbruk, rettferdig råvarehandel og organisering av småbønder i bondekooperativer er et effektivt verktøy for menneskelig og miljømessig bærekraftig utvikling hos råvareproduserende småbønder, og for at internasjonal råvarehandel kan bidra til dette.