Case: Verdens første Fairtrade-klubb

Av: Dragen fritidsklubb på Grunerløkka

På Olaf Ryes plass i Oslo, lørdag 8. mai 2010 under Grüner-dagene ble det endelig offentlig: Dragen er verdens første Fairtrade-fritidsklubb og kunne motta diplom av ordfører i Oslo, Fabian Stang. Barn fra Dragen stilte opp med dans og musikk og tok publikum med storm!
7720
Skrevet 4/1/2014
Dragen fritidsklubb har både arrangert egne Fair-play fotballturneringer og deltatt i andre fotballturneringer med egen Fairtrade-lag. Her fra en fotballturnering i Oslo, våren 2014.

 

I 2010 ble Dragen Verdens første Fairtrade-fritidsklubb.

Dragen fritidsklubb hadde lenge tenkt på et felles prosjekt hvor vi kunne engasjere både barn og voksne, da vi så en artikkel i " ung &fri" medlemsbladet til Ungdom & Fritid hvor de etterlyste klubber som ville bli Fairtrade medlemmer. En kjapp diskusjon i klubben førte til at noen av medlemmene og en voksen fikk i oppgave å sette seg inn i hva vi måtte gjøre for å bli medlem av Fairtrade. Det tok ikke lang tid før en søknad var på vei og etter kort tid var verdens første Fairtrade klubb et faktum.


Dragen har mange medlemmer som har familiebakgrunn fra ulike land, noen har opplevd fattigdom på nært hold og ønsker derfor å bidra til mer rettferdighet,andre vil være med fordi de opplever at det er urettferdig at ikke alle har de samme mulighetene. Barna våre er framtidens voksne og de er gode påvirkningsagenter som kan minne foreldre og andre voksne på at de skal kjøpe Fairtrade produkter.


Aktiviteter

Vi har hatt ulike aktiviteter gjennom disse årene som for eksempel, registrere Fairtrade produkter i nærbutikken, blindtesting av Fairtrade godteri, delt ut Fairtrade diplom til de mest aktive,vært med på markering av Verdens Fairtrade dag, markert Fairtrade på Kulturnatta, Miljøfestival i Oslo kommune og bydelsdager på Grünerløkka. Hvert år arrangerer vi en Fairtrade fotballcup hvor vi inviterer andre Fritidsklubber, da spiller vi i Fairtrade t- skjorter og alle premiene er Fairtrade.

Daglig holder vi fokus på Fairtrade og det er en selvfølge at vi leter etter Fairtrade produkter når vi gjør våre innkjøp. Barna sier at foreldrene kjøper ulike Fairtrade varer når de blir forklart hva ordningen innebærer, slik blir Fairtrade spredt ut til foreldre og andre voksne.

Vi har selvfølgelig Fairtrade logo med lenke til Fairtrade Norge på vår kommunale hjemmeside og på vår Facebook-side.