Møt produsentene

Her kan du lese virkelige historier om hvordan Fairtrade-sertifisering har bidratt positivt til bønders og arbeideres liv.

Ben & Jerry`s iskrem

Ben & Jerry`s iskrem har i løpet av de siste 30 årene opparbeidet seg til å bli selve ”kult-isen” over store deler av verden. Ikke bare forbindes den med alt som er godt. Den representerer også sosiale verdier som is-elskere over hele verden identifiserer seg med.

Cielo sjokolade

Norberto Diaz (66) dyrker kakao som brukes i Cielos Fairtrade-merkede sjokolade, og forteller om både likestilling og miljøvern i et av Karibiens fattigste land.

Divine sjokolade

Tidligere ble mange ghanesiske kakaoprodusenter lurt for penger da de solgte varene sine. For flere av dem er dette historie; gjennom det Fairtrade-sertifiserte kooperativet Kuapa Kokoo får de nå både stabile råvarepriser og makt over sin egen situasjon.

Farmer's kaffe

I Guatemala produserer bonden Cesar (54) Fairtrade-sertifisert kaffe, og har med økt inntekt fått muligheten til å gi barna sine utdannelse.

Langdalen ananas

I Accra-regionen i Ghana får mange ananasdyrkere bedre livsvilkår som følge av Fairtrade-handel. Men det er fortsatt en lang vei å gå – til tross for fremskritt er området fremdeles sterkt preget av fattigdom.

Löfbergs Lila kaffe

I flere av produktene til Löfbergs Lila finner du kaffe dyrket i Inkaenes gamle rike i Peru. Det beste av alt er at den er Fairtrade-sertifisert, noe som gjør livet litt enklere for bøndene som produserer den.

Mester Grønns blomster

Når du kjøper Fairtrade-merkede blomster hos Mester Grønn, bidrar du direkte til å øke driftsinntektene til et barnehjem i Kenya.

PALS kaffe

Noen kopper kaffe fra Pals har gjort hverdagen til 20 familier i kaffekooperativet Esperanza del Futuro i Guatemala langt bedre.

Speiderforbundets speiderskjorter

Dyrking av bomull er en spesielt viktig inntektskilde i Vest- og Sentral-Afrika, India, Pakistan og Sentral-Asia. Det dyrkes også bomull i vestlige land, men da ofte med statlige subsidier. Et resultat av dette er svært lave råvarepriser på bomull – noe som gjør livet særdeles vanskelig for mange bomullsbønder i Asia og Afrika.

Ubuntu Cola sukker

Gjennom Fairtrade har sukkerbonden Alfred i Malawi fått tak over hodet. Men huset hans mangler fortsatt møbler.

Effekten av Fairtrade ved Penta Flowers

Fairtrade-sertifiseringen har vært verdifullt for blomsterplantasjen Penta Flowers, og har åpnet nye muligheter til å dekke de sosiale behovene som finnes i lokalsamfunnet. Her kan du lese to virkelige historier om hvordan Fairtrade-sertifisering har bidratt positivt til arbeidernes levevilkår.